BESLENMEMİZİN BEYNİMİZ VE RUH SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ


 İnsan davranışlarının kimyası üzerine yapılan çalışmalar ilginç gerçekleri ortaya çıkarmaktadır.Vücutta pek çok olayı kontrol eden hormon veya enzim yetersizliklerinde besin öğelerinin azlığı yada çokluğu söz konusu olmaktadır.
 Yetersiz besin alımı ,besin alerjileri,hormonsal bozukluklar sosyal,psikolojik yada fizyolojik tranvalar,vücutta bu sayılan maddelerin dengelerinin bozulmasına yol açabilmekte,sonuçta davranışlarımız olumlu yada olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.Besin ögelerinin davranış ve ruh halimizi etkilediği yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır.Kendinizi gergin hissettiğinizde makarna yemek istemeniz ,kızgınken kuru yemiş tüketmeniz bu bağlantıyı ortaya çıkarmaktadır.
 Beslenme dışında düşünce ve inançlarımızda ruh halimizi etkiler.Bu konuda insanın kendini tanıması neye,nasıl tepki veriyor bilmesi gerekir.Kendini tanıyan bir insan kendi kendini yönetebilir.Bilinçaltı,duygu,düşünce ve inançlar ise davranışlara etki eder,davranışlar ise hayatı değiştirebilecek güçtedir.

BESİN ÖGELERİNİN RUH HALİNE ETKİSİ



 PROTEİNLER BEYNİMİZİ ÇALIŞTIRIR: Proteinler sindirim sırasında aminoasitlere parçalanırlar.Bu amino asitlerle oluşan nörotransmiterler bizim uyanık kalmamıza ve enerjimizi artırıp tamamen kullanmamıza neden olur.Proteini yüksek gıdaların başında balık,et,yumurta ve kümes hayvanları geliyor.Yeterli oranda amino asit alınmaması depresyona,konsantrasyon kaybına,hormon dengesizliklerine ve uyku bozukluklarına yol açabiliyor.

HUZUR İÇİN KARBONHİDRAT: Karbonhidratlar kan akışını hızlandıran etkiye sahiptir.Bizim sakin kalmamıza karbonhidratlar oldukça yardım ederler.Araştırmalar iki hafta süresince diyete maruz kalarak karbonhidrat alımı azalan insanlarda diyet sonrası depresyona girme tehlikelerinin arttığı ortaya çıkmıştır.Karbonhidrat ihtiva eden yiyecekler arasında ekmek,kraterler,makarna,pirinç,meyve ve tahıllar ilk akla gelenler arasında .Fakat karbonhidratların da "iyi" olanları,beyazlaştırılmamış olanlarıdır.Hem posa açısından zengindir hemde kan şekerini düşürüp,halsizlik ve yorgunluk hissetmemize neden olmazlar.

FOLİK ASİT DEPRESYON ÖNLER: Folik asitin azlığının depresyona neden olduğu klinik araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur.Çünkü folit asit azlığı beyinde serotonin azalmasına neden olur.Depresyonlu hastaların diğer insanlara oranla daha az folik asit miktarına sahip oldukları  yapılan başka geniş kamsamlı araştırmalarda ispatlanmıştır.

MUTLULUK İÇİN TRİPTOFAN:  Triptofan,mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Triptofan ihtiyacını karşılamak için yumurta,ceviz,yulaf ve peynir yiyin.Mutluluk hormonu arttıkça iştah azalır.Ayrıca uyku bozukluklarında ve depresyonda vücuttaki tripoton düzeyi düşer.

DENGELİ BESLENMEK İÇİN ;BESİN VE DUYGU GÜNLÜĞÜ: Çoğu zaman insanlar ruh halleri kötüyken bir şeyler atıştırmaya çalışır,mutsuzken çikolata,kızgınken cips veya ne bulursa yer ve sıkıntılı duygulardan bu şekilde kurtulacağını sanır.Bu yüzden duyguların farkında olmak ve duyguları hissetmeye izin vermek önemlidir,negatif duyguları hissetmek gayet normaldir.Duygusal yeme alışkanlığından kurtulmak,hemde neyi,nasıl yediğinizi öğrenmek için günlük tutmak çok yardımcı olmaktadır.Yapılan araştırmalarda günlük beslenmesini ve ruh halini kaydetmeyi alışkanlık haline getiren bireyler,ideal kiloya inme ve bu kiloyu korumak açısından daha başarılı olmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder