SAĞLIĞIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE TEHDİT EDEN GDO NEDİR? HANGİ ÜRÜNLERDE BULUNUR? GDO'DAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Sağlıklı beslenme ,hayatımızda her geçen gün daha önemli bir rol oynuyor.Durum böyleyken yediklerimize ,içtiklerimize de daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.Sağlıklı beslenmenin yollarını arayanların en çok araştırdıkları konuların başında ise GDO'lu ürünler geliyor.Peki GDO nedir? GDO'lu ürünler nelerdir? İşte cevabı...



GDO nedir?
Doğada kendi başına gerçekleşmeyen,sadece labaratuvar ortamında genetik değişiklik sonucu üretilen organizmalara "Genetiği değiştirilmiş organizma(GDO) " denir.Örneğin,mısıra bir bakteriden alınan genin yerleştirilmesi ancak laboratuvar ortamında ve insan eliyle gerçekleşir.

GDO'LU ÜRÜNLER

İşte en yaygın kullanılan 5 GDO'lu ürün:

1. Aspartam(sentetik tatlandırıcı): Teknik olarak yapay bir madde olmasına rağmen,aspartam 2 doğal amino asit kombinasyonu sonucunda oluşuyor . 2 farklı bakteri türü bu asitleri üretiyor ve bazı vakalarda bakterilerden biri mahsülü artırmak için değiştiriliyor.

Peki,aspartam zararlı mı? Aspartam tek başına genetik malzeme içermiyor . Aspartamın insanlarda kansere yol açtığına dair onaylanmış bir bağ bulunmazken,aspartam verilen dişi labaratuvar farelerinde yüksek oranda lenf kanseri ile lösemi görüldü

2. Kanola yağı: Kolza yağı olarak bilinen kanola yağı,en yoğun olarak kullanılan ürünlerden biridir.Batı kanada' da kullanılan kanolanın yüzde 80'inin genetiği değiştirilmiştir.Bazı otkıranlara(zararlı bitkileri yok etmek için kullanılan tarım ilacı) karşı direncini artırmak için kolzanın genetiği değiştiriliyor.Böylece daha kolay yabani ot kontrolü yapılıyor,daha az tarım ilacı kullanılıyor ve daha fazla ürün sağlanıyor.

3.Süt: rBGH hormonu ineklerin daha fazla süt vermesini sağlıyor ve korkunç derecede mastit(meme iltihabı) na yol açıyor.Bu hasta ineklerin devamlı gözetim altında tutulması gerekiyor ve antibiyotiklerle tedavi ediliyorlar.İnsanlarda kanser riskini artıran rBGH içeriyor.

Dünya,rBGH encekte edilen ineklerin sütünün güvenli olup olmadığı konusunda ikiye bölündü.Avrupa birliği ve Avusturya'da bu hormon yasaklanmış olmasına rağmen , Amerika'da hormon yasal ve FDA'nın bu sütler hakkında herhangi bir şartı yok.

4.Soya: Tüm ürünlerin içinde soya en yoğun genetiği değiştirilen ürün. 2007 yılında,dünyanın yarısından fazlası genetiği değiştirilmiş bir ırk üretti.Soyanın genetiği çeşitli nedenlerden ötürü değiştiriliyor.En yaygın olanları,ürünün böceklere ve mantara karşı direncini artırmak,ürünü vitamin,yağ ve protein içeriği bakımından zenginleştirmektir.Böylece hayvan yemi olarak kullanılabiliyor.Soya aynı zamanda eczacılıkta ilaç yapımında kullanılıyor.

ABD' deki ürünlerde soya kullanılıyorsa,mutlaka etiketinde belirtiliyor ve bunlar genetiği değiştirilmiş soya oluyor.Bu sadece tofu ve soya sütü değil ,soya ürünü bulunan yiyecekler(ekmek,tahıl gevreği,dondurma ve çikolata)da kullanılıyor

5.Mısır: ABD'nin her yerinde mısır kullanılıyor.Gerçekte ABD dünyadaki en büyük mısır üreticisidir.2000 yılında ABD Tarım bakanlığı ülkede yetiştirilen mısırın yüzde 25 'inin genetik olarak değiştirildiğini tahmin ettiklerini açıkladı.Mısır içeren ürünler ise salata sosları,margarin,un ve mısır şurubudur.

Ancak genetiği değiştirilmemiş tarlalardaki mısırlara yandaki arazilerden rüzgar sonucunda GDO lu mısır bulaşabiliyor.Bilim adamları GDO nun etki alanlarının çok büyük olduğunu söylüyor

Peki GDO lu ürünlerden nasıl korunabiliriz?

GDO lu ürünlerden çok fazla korunmak mümkün olmadasa Organik ürünler yemeye dikkat edin.Bu ürünlerin üretiminde ekolojik sertifikalı tohumluk kullanılır.
Her organik veya ekolojik dene ürüne itibar etmeyin.Mutlaka sertifikasını görmek isteyin.
Alışveriş yaptığınız marketlerde organik ürün talep edin.
Gıdaları mevsiminde tüketin
Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin.

GDO lu gıdaların nasıl anlaşıldığını merak ediyorsanızda aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.Sağlıklı günler:)



0 yorum:

Yorum Gönder