SEBZE VE MEYVELERİ NEDEN MEVSİMİNDE TÜKETMELİYİZ?


   Mevsiminde meyve sebze tüketin sağlıklı kalın!!



Günümüzde gelişen teknoloji nedeniyle bütün meyve ve sebzeleri her mevsimde manavlarda,pazarlarda,marketlerde görür olduk .Yeni nesil artık 'hangi sebze ve meyve hangi mevsimde yetişir' bilmiyor..

Buyrun size sebze ve meyvenin yetiştiği aylar:

Ocak: brüksel lahanası,pırasa,kereviz,greyfurt,kivi

Şubat: pırasa,kırmızı turp,mandalina,muz,kereviz,pazı,brokoli

Mart: pancar,limon,kuşkonmaz,turp,bakla

Nisan: enginar,havuç,bezelye,çağla,bebek havucu

Mayıs: çilek,patlıcan,domates,arpacık soğanı,erik,barbunya

Haziran: enginar,taze patates,marul,taze fasülye,dolmalık biber

Temmuz: kiraz,vişne,karpuz,kayısı,taze sarımsak,mısır,kavun

Ağustos: mürdüm eriği,üzüm,bamya,dut,iç bakla

Eylül: taze ceviz,taze fındık,bamya

Ekim: armut,pırasa,karnabahar,nar

Aralık: kestane,bal kabağı

Mevsiminde sebze ve meyve tüketimi bize nasıl yararlar sağlar?



Hormon takviyesi ve kullanılan kimyasal ilaçlar , özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde çok fazla uygulanıyor.Bu nedenle artık her mevsim her şeyi bulabiliyor olsak da,meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye çalışmalıyız. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besin değeri daha yüksektir.Mevsimine göre tercih ettiğimiz besinler,mevsim koşullarına göre bağışıklık sistemimizi de destekler.Ayrıca daha ekonomik ve lezzetlidir.Tazesi bulunmayan zamanlarda ,mevsiminde dondurulmuş veya konserve olanları tercih edilmelidir.

Mevsimi olmayan sebze ve meyveleri tüketmenin zararları nelerdir?



Gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi ekolojik tarımı,hangi sebzenin hangi sezona ait olduğunu bile unutturdu.Artık her daim her sebze ve meyveyi raflarda görebiliyor,bir yandan da kokusuz,tatsız yapay ürünlertüketmeye devam ediyoruz.Mevsimi dışında tüketilen meyve sebzelerin besin değerleri daha düşük olup,daha pahalı ve lezzetsizdir.Her mevsimde toprak,hava ve değişen iklim koşullarına göre bedenimizin farklı ihtiyaçları doğuyor.Bu nedenle doğanın bize sunduklarını zamanında tüketmemiz gerekir.

Sebze ve meyveleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz?



Marketten veya pazardan sebze ve meyve alırken meyvelerin iri ve gösterişli olmalarını değil,düzgün,çürüksüz,pörsümemiş,sulu ve lezzetli olanları seçilmelidir.Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları,patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları,yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanları tercih edilmelidir.

Konuyla ilgili linke buradan ulaşabilirsiniz :http://www.uzmantv.com/mevsime-gore-sebze-tuketimi-neden-onemlidir

0 yorum:

Yorum Gönder